Rozhovory

Špeciál – 28 otázok pre Majka Spirita

28 fanúšikovia poslali Majkovi maily s ich otázkami. Majk na ne všetky pravdivo odpovedal. S jeho láskavosťou sme všetko mohli uverejniť. A môžem potvrdiť, že stoja za to! ;)

1. Aká je tvoja obľúbená sladkosť?
Že by som nejak príliš miloval sladké povedať nemôžem, no keď mám chuť na niečo dobré a sladké, zvyčajne si dám čerešňové želé poliate mliečnou čokoládou.

2. Si kresťan, alebo budhista? Ktoré náboženstvo vyznávaš?
Príliš veľký kresťan nie som, sú isté veci v církvi, ktoré sa mi nepáčia a s ktorými nesúhlasím. Ale tiež nemôžem povedať, že by som bol úplný budhista. Skôr by som to označil tak, že z každého náboženstva mám niečo, čo ma posúva vpred.

3. Ako je to s tou marihuanou? Si na nej závislý?
Závislý na nej nie som, skutočne ju nepovažujem za najdôležitejšiu vec v mojom živote. Niekedy si trávu nezapálim aj týždeň. A aj tak, používam ju skôr ako tlmič bolesti, nie ako drogu. Ja sám som proti tvrdým drogám, keďže sa mi to hnusí, ale ako som už raz povedal, keď niekto hádže marihuanu a heroín do jedného vreca, nemôže byť normálny.

4. Ako zobrali tvoji rodičia to, že húliš trávu?
Najskôr boli proti tomu, a ja som kvôli tomu zúril, no až po dlhšom čase som pochopil, že reagovali prirodzene. Samozrejme, musel to byť pre nich šok, keď zistili, že užívam niečo, o čom sa v tej dobe hovorilo ako o „droge“.  No keď si niečo o tejto rastlinke pozisťovali, začali byť kľudnejší. Teraz to berú ako normálnu vec.

5. Ľúbiš svojich rodičov?
Samozrejme. Síce so mnou mali peklo, keď som bol tínedžer, ale ja ich mám veľmi rád.

6. Dobrý den, pane Spirite! Přijedeš někdy k nám do Ostravy? Prosííííím...
Nad Ostravou sme momentálne ani nerozmýšľali, no možno tam zavítam na budúci rok. Každopádne, treba navštevovať moju webstránku, keďže tam bývajú mesačné rozpisy koncertov.

7. Pre časopis Šarm si povedal, že priateľku nemáš, zato milenku áno. Máš ju ešte stále, alebo si už konečne nezadaný?
Už nemám ani milenku, takže fanúšičky sa môžu tešiť.

8. Čo ťa inšpiruje pri skladaní textov? A aké témy ťa najviac zaujímajú?
Zvyčajne to, čo sa okolo mňa deje. Najradšej mám témy zo života alebo dnešný svet.

9. Ahoj, Majku. Chtěl bych se zeptat – všechny songy skládáš jenom ty, nebo ti při nich někdo pomáhá?
Niektoré songy sú iba moje dielo, no mám aj svojich autorov, a to netajím. Ak píšem song ja, myšlienky idú na papier. Ak ich píšu autori, dám im svoje nápady, a oni to len spíšu do tej verzie, ktorú nakoniec počujete.

10. Na tvojom profile na Facebooku sa do teba škaredo pustil Rytmus. Mrzí ťa to?
Mrzí ma to, a to dosť. Rytmus bol niekto, o kom som si myslel, že mu môžem dôverovať. Veľmi ma trápi to, ako sa zmenil.

11. Tvoje odpovede sa od času Nového človeka zmenili. Dospel si?
Dospel som, ale duševne. Ešte pred Novým človekom som si myslel, že keď bude rapper nadávať, bude pre ľudí „pán niekto“. No pri práci na Novom človekovi som zistil, že to robia iba primitívni ľudia. Nielenže som si týmto získal oveľa viac fanúšikov, no mám aj lepší pocit zo seba samého.

12. Teší ťa, že máš fanúšikov aj medzi ľuďmi 40+?
Samozrejme, že ma to teší. Je pre mňa pocta to, že ma nepočúvajú len tínedžeri, ale aj skúsení ľudia, ktorí toho v živote veľa prežili.

13. Stravuješ sa zdravo?
Mám rád zeleninu a ovocie, no mám rád aj také veci ako vyprážaný syr, treska, McDonald´s a ďalšie iné. Takže úplne zdravo sa nestravujem.

14. Si známy tým, že piješ zelený čaj. Prečo ho piješ?
Pretože mi chutí.

15. Prečo ťa dissoval Simplemento?
Kto?

16. Chodíš po jednom schode alebo po dvoch?
Keď mám dlhé nohy, načo sa oberať o čas chodením po jednom schode?

17. Som zo Starého Smokovca. Páči sa ti Smokovec?
Mám tam rodinu a trávil som tam každé prázdniny, takže Smokovec mám veľmi rád.

18. Nosíš náramky Shamballa, a veľmi rada by som o nich chcela vedieť niečo viac. Odkiaľ pochádzajú, kto ich nosil, a načo slúžia?
Je to náramok čerpajúci energiu z mýtického kráľovstva skrývajúceho sa niekde vo vnútornej Ázii v malom vysokovibračnom meste Shamballa . Podľa legendy z Tibetu je to miesto s vysokými vibráciami, bytosti, ktoré v tomto meste žijú, sú pripravené nám kedykoľvek poskytnúť svoju energiu z tejto i ďalších dimenzií. Na náramku sa nachádzajú aj dve Hematitové guličky so silným ochranným účinkom, ktoré majú v sebe silný element jang zaisťujúci rovnováhu meridiánu, čím napravuje nevyváženosť prvku jin. Odstraňujú všetko nepriaznivé a bránia negatívnym energiám vstupovať do aury, čím v tele nastoľujú kľud, mier a harmóniu.

19. Kde zháňaš náramky Shamballa?
Buď na www.bronx.sk, www.dharma.sk alebo mi potom Shambally robí jedna moja kamarátka.

20. Veľmi rád čítaš. Koľko eur si dal tento rok na knihy?
Okolo 400€.

21. Akú voňavku používaš? A kde ju zháňaš?
Kouros od YSL a cez internet, pretože na Slovensku som ju dlho nevidel.

22. Čítaš momentálne nejakú knihu? Ak áno, akú?
Áno, knihu Moonwalk od Michaela Jacksona.

23. Varíš, perieš, žehlíš?
Variť zvládam v pohode, prať takisto, no s vysávačom, prachovkou a žehličkou nie som dobrý kamarát. Pri týchto veciach dávam radšej privyrobiť kamarátke.

24. Tešíš sa na Vianoce?
Ako malé dieťa. Konečne si oddýchnem od práce, koncertov a budem s rodinou. A aspoň na dva dni nebudem musieť nič robiť.

25. Čo budeš robiť na Silvestra?
Koncertovať.

26. Si vegetarián?
Nie.

27. Ako sa má Dara?
Darinka sa má veľmi dobre, dúfam, že jej nič nechýba. Staráme sa o ňu skutočne vzorne.

28. Prečo si sa odsťahoval práve do Hamuliakova? Bola to dobrá voľba?
Chcel som mať súkromie. V Hamuliakove mám veľmi dobrých susedov, takže si myslím, že to bola skutočne dobrá voľba.

 

Majk Spirit: Na ženu svojho života ešte len čakám

Zdroj: ŠARM - Máj 2012

 

Na Slávikovi si poďakoval zelenej rastlinke. Si bojovníkom za legalizáciu marihuany?

Povedal som to preto, že veľa koncertujem v Česku, kde je marihuana zlegalizovaná. Nie je to spoločenské tabu ako u nás. Preto som chcel trochu prelomiť ľady a upozorniť na to, že tam je to bežná vec. Nech sa každý rozhodne. Od osemnástich rokov by to malo byť na každom z nás, či chce fajčiť trávu, alebo nie. Som proti tvrdým drogám, podporím každú kampaň. Ale keď niekto hádže do tej istej škatule marihuanu a heroín, nie je pre mňa zdravý človek.

Ľady sa ti podarilo prelomiť až príliš, keďže o tom všetci hovoria. Ale asi si nemáme myslieť, že si musíš dať jointa, aby si urobil text?

Vôbec nie. Je dôležité povedať, že marihuana nie je pre všetkých. Človek sa ju musí naučiť používať s mierou. Ani ja nie som veľkým konzumentom trávy, nehúlim od rána do večera. Niekedy si ju nezapálim aj tri dni, väčšinou si dám len také večerné ozdravovacie nádychy zeleného dymu. Vôbec to nepotrebujem na život. Keď som bol mesiac na dovolenke v Južnej Amerike, ani som si nespomenul, že ju nemám. Nie som závislý, ani psychicky. V časoch, keď som zahĺbený do horších vibrácií, má marihuana moc na chvíľu ma z nich vytiahnuť a pozriem sa na svet inými očami, s nadhľadom. No je to individuálne. Niekto ju nebude môcť húliť nikdy a iný húli od rána do večera a aj tak z neho nebude zdementnený feťák.

Na svojom poslednom albume Nový človek si dámy potešil trackom Ženy treba ľúbiť. Si zadaný?

Nie som zadaný, som šťastne slobodný. Momentálne som v takom pracovnom kolotoči, že by som si ani nevedel predstaviť frajerku. Mám veľa dobrých kamarátok, a keď zatúžim po ženskej spoločnosti, stretneme sa. Takisto mám milenku. Ale na ženu svojho života ešte čakám.

Ale v tej skladbe rapuješ, že si ju už našiel…

To je v podstate poloimaginárna, poloskutočná osoba.

Najznámejším hiphoperom u nás je neodškriepiteľne Rytmus. Všetci ťa s ním teraz budú porovnávať. Čím sa od neho odlišuješ?

Viem, že sa z nás ľudia budú snažiť urobiť súperov a zamotať to medzi nami. Som kompletne iný človek ako Paťo. Moja hudba nie je diametrálne odlišná, obaja sme vzišli z hip hopu. Aj keď on zachádza do komerčných sfér, verím tomu, že stále cíti koreň, odkiaľ vyšiel. Cením si prácu, ktorú urobil pre slovenský hip hop. Teraz si užíva slávu a neškatuľkuje sa. Držím mu palce. Nehovorím, že sa mi všetky jeho veci páčia, ale na každom albume si niečo nájdem. Všetci by nás chceli vidieť na opačnej strane barikády, aby som sa ho snažil zhodiť z pomyselného piedestálu.

Nepáčilo by sa ti to?

(smiech) No ja mám zakorenené, že sme jedna veľká banda. Chválenkárstvo je, samozrejme, prítomné, patrí k tomu. On tu niečo vytvoril, ja by som tomu rád dal nadstavbu.

Hip hopu sa profesionálne venuješ od strednej školy, napriek tomu si sa rozhodol študovať ďalej. Bol v tom vplyv rodičov?

Pôvodne som chcel študovať filozofiu a psychológiu. Po konzultácii s rodičmi, niežeby ma prinútili, som sa rozhodol dať na ich radu a prihlásiť sa na štúdium manažmentu a biznisu. Hlavne preto, že to bolo celé v angličtine. Odjakživa bolo mojím snom cestovanie, vedel som, že cudzí jazyk budem potrebovať.

Z akého prostredia pochádzaš?

Mám skvelých rodičov a v podstate mi nič nechýbalo. Do mojich osemnástich sme bývali v petržalskom byte. Potom sa im začalo trochu viac dariť, postavili dom a presťahovali sa na bratislavskú perifériu. Dovtedy sme žili normálny život, nemali sme extra veľa peňazí, skôr taký obyčajný priemer. Takisto by som sa to mohol snažiť kompenzovať. Keďže som sa v živote veľa zaoberal filozofiou a spiritualitou, viem, že to materiálne je len dočasné a nedôležité oproti reálnym hodnotám

Takže ťa neuvidíme vyvážať sa o polroka na Maseratti?

To možno hej, mám rád kvalitu. Luxus nie je moja priorita číslo jeden. Viem si peniaze vážiť, aj keď som mal v detstve všetko, čo som potreboval. Tatko ma vždy viedol k tomu, že peniaze si musím zaslúžiť. Poznám ich hodnotu, a preto ich nerozhadzujem.

Bývaš ešte s rodičmi?

Naši sa odsťahovali, keď som mal osemnásť rokov. Potom som žil šesť rokov s frajerkou a posledné dva roky žijem opäť s nimi. Ale aj tak som tri dni v týždni na koncertoch a v lete sa chystám osamostatniť a presťahovať sa do vlastného.

Upratuješ, varíš, perieš?

Som skôr typ, ktorý si radšej zavolá upratovačku. S vysávačom ani s prachovkou nie som dobrý kamarát. Dám radšej zarobiť kamoške, ktorá mi príde upratať a navariť, ako by som sa s tým mal trápiť ja celý deň a stratiť čas, ktorý by som mohol využiť rozumnejším spôsobom. Snažím sa naháňať skôr vyššie hodnoty ako majetky.

Prvé texty si začal písať v pätnástich rokoch. Tento rok budeš mať dvadsaťosem. Kam si sa za tie roky posunul?

V tých časoch som bol veľmi ovplyvnený Zvukom ulice, čo bola silná rebélia mladých ľudí proti všetkému, čo sa im nepáčilo. Moje prvé texty boli proti policajtom, jeden som mal dokonca aj proti dôchodcom. (smiech) Keď si na to spomeniem s odstupom času, neviem, prečo som bol nahnevaný na celý svet. Boli negatívne, obsahovali kopu nadávok, ktoré boli v móde. Oproti ostatným rovesníkom som však dosť skoro pochopil, že nejde o to vyvyšovať sa či niekoho urážať. Ale o to, že mám priestor niečo povedať, a teda mám veľkú zodpovednosť. Neviem, koľko ľudí si to vypočuje, nahrávka zostane už navždy a nedá sa vymazať. Preto som začal písať texty, ktoré majú posolstvo a pomôžu niekomu postaviť sa na nohy v zlých chvíľach alebo si uvedomiť vzácnosť života. Snažím sa šíriť dobrú vibráciu v sebe.

Komercia. Hiphopová komunita na ňu nadáva. Ty si práve vystrelil nahor a je o teba záujem, si ochotný medializovať sa a ísť do komerčných projektov?

Nemám také bloky. Komercia prináša skutočnosť, že z jednej strany ma má veľa ľudí rado, no z tej druhej ma iní začnú nenávidieť, lebo si myslia, že som sa zapredal Iluminátom. Nikdy som nemal problém ísť do telky ani koncertovať na štadiónoch. Táto doba potrebuje, aby sa hip hop dostal do širšieho okruhu, aby sa ním začali zaoberať aj ľudia, ktorí ho doteraz neevidovali. Nebojím sa toho. Ak zostanem sám sebou a pôjdem svojou cestou, môžem byť známy aj na celom svete

Nebudeš sa brániť ani ponukám na reklamy?

Budem si vyberať. Už teraz je rozhovorov a propagácie na mňa trochu priveľa, budem to musieť stopnúť. Máš šťastie, že si jedna z posledných, ktorá so mnou robí rozhovor. Nie je dobré vykuknúť z každej telky, časopisu, rádia. Všetkého veľa škodí, treba si zachovať určitú tajomnosť.